Доларът завършва силно месеца

Зелените пари нараснаха силно благодарение на търсене в края на месеца и на положителни икономически данни от САЩ

96 ~ 3 мин. четене

Доларът се търгуваше днес близо до най-високите нива за последните седмици срещу останалите валути по време на азиатската сесия. Вчера зелените пари нараснаха силно благодарение на търсене в края на месеца и на положителни икономически данни от САЩ. Макропоказателите от Япония също изненадаха и производствения сектор показа значително нарастване на вътрешното търсене, докато инфлацията се е ускорила. Всичко това са сигнали, че Абеномиката като че ли работи в посока на спиране на дефлацията в третата по големина икономика в света. Странно е, но ако тези цифри доведат до растеж на борсовия индекс Никей, то йената всъщност може да падне, тъй като двете имат обратна корелация през последните месеци.

Опасенията около Сирия бяха временно оставени на заден план, след като парламента във Великобритания отхвърли предложение в подкрепа на военни действия. Това се явява спънка за западните правителства, които търсят начини за наказание на президента Башар ал-Асад за считаното от тях използване на химически оръжия срещу цивилно население.

Доларът скочи на всички фронтове след възходяща ревизия на БВП през второто тримесечие в САЩ, която увеличи шансовете Федералния резерв да започне да намалява стимулите през следващия месец. Днес долар/йена е на 98.20 след дъно в четвъртък на 97.45 и търговията е отново в центъра на рейнджа от този месец, който е 95.81-99.96. Ралито на долара се увеличи допълнително заради задействаните стоп ордери за продажби на еврото, което отведе единната валута до 2-седмично дъно от 1.3219.

Това е сериозен обрат след върха през тази седмица близо до 1.34. Еврото има първоначална подкрепа при дъното от 15 август на 1.3205. Пробив на това ниво води до повторен тест на дъното от 2 август на 1.3188. Големи движения обаче трудно ще има днес, тъй като финансовите пазари в САЩ ще останат затворени в понеделник заради национален празник, а САЩ и Великобритания ще изчакат доклад на ООН за ставащото в Сирия, който ще бъде публикуван в събота.

Валутите на нововъзникващите пазари се отдалечиха от дъната, тъй като техните правителства бяха принудени да ги подкрепят след сериозния натиск върху тях. Само тази седмица Индия, Индонезия и Бразилия действаха, за да спрат изтичането на парични потоци от фондовете на техните пазари. Вчера централната банка в Индонезия повиши основния лихвен процент за трети път през последните 4 месеца, след като местната рупия се срина по-рано през седмицата до четири и половина годишно дъно срещу долара.

Златото на път да отчете втори пореден месец на растеж

Златото падна днес, тъй като вероятността за незабавни американски удари срещу Сирия намаля, както и силни данни от САЩ увеличиха опасенията за предстоящо намаление на стимулите на Федералния резерв.

Сутринта спот цената се стабилизира и е на 1409 долара за тройунция след пет поредни дни на растеж прекъснати вчера от спад. Металът е на път да отчете поскъпване за втори пореден месец подкрепен от покриване на къси позиции и технически покупки.

Вчера стана ясно, че БВП в САЩ е нараснал с 2.5% на годишна база в периода април-юни. Това е два пъти повече от нарастването през предходните три месеца. В същото време първоначалните молби за помощи срещу безработица отчетоха намаление през миналата седмица, което е потенциален сигнал, че работодателите са ускорили назначенията на работници.

Американски официални лица признаха в четвъртък, че не разполагат с неоспорими доказателства, че сирийския президент Башар ал-Асад лично е наредил атака с отровен газ през миналата седмица. Някои от съюзниците на САЩ предупредиха, че военни действия без одобрението на Съвета за сигурност към ООН рискува да влоши ситуацията. По-рано тази седмица златото удари най-високи стойности след май, тъй като имаше покупки търсещи сигурност заради нарастващото напрежение в Сирия.

Индия обмисля радикален план с който да насочи търговските банки към покупки от обикновените граждани и да пренасочат метала към бижутерите. Целта е да се ограничи вноса и да се облекчи сриващата се местна валута.

Правителството в ЮАР няма да се меси в достигналите задънена улица преговори между производителите на злато и синдикатите независимо, че някои производители вече се подготвят за спиране на работата до 3 месеца. Това заяви в четвъртък министъра на минното дело.

Цената на петрола рязко падна в четвъртък, тъй като възможния удар срещу Сирия остава несигурен, докато сигналите за силен икономически растеж в САЩ доведоха до търсене на долари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg