Огромен каньон под ледовете на Гренландия

Скалното образувание е било намерено под леден пласт с дебелина 3 километра

336 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Британски и американски учени са открили огромен каньон с дължина 740 км. под замръзналата покривка на най-големия остров в света – Гренландия, предаде CNN. Съществуването на каньона бе разкрито от учените от университета в Бристол, които съставили бордови снимки, взети от американската космическа агенция НАСА, съобщи професорът по глациология в Бристол Джонатан Бамбер.

Скалното образувание е било намерено под леден пласт с дебелина 3 километра. Каньонът е двойно по-дълъг от Гранд каньон в Аризона (445 км), но е много по-плитък  – от 200 до 800 метра, разкри Бамбер. Възможно е каньонът да е бил покрит с лед в продължение на 4 млн. години.

„Това е един непрекъснат каньон и е доста дълбок. Той изглежда предшества ледените пластове. Смятаме, че това е показателно за наличието на речна система, която е била там преди ледената покривка и е била модифицирана от нея, но не много”, заяви Бамбер.

Откритието е резултат на интензивни проучвания на Гренландия, заради опасения за нарастващите глобални температури. Радарните изображения са заснети по време на операция IceBridge на НАСА, чиито самолети са летели над острова, защото ледената покривка е прекалено дебела, за да проникнат сателитите на радара. Това обясни водещият учен на проекта Майкъл Студингър. Той заяви, че каньонът е една малка част от големия пъзел на това, което се случва в Гренландия.

 

Подкрепи Economic.bg