Допълнителните такси към сметките за ток скочили с 231%

Борисов носи персонална отговорност за политиката на ДКЕВР, смята Тома Биков, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите"

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Допълнителните такси, които представляват 60% от сметките за ток, са се увеличили с 231% за последните 3-4 години. Това каза в ефира на bTV Тома Биков, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите". По неговите думи политическата отговорност за това трябва да се носи от премиера Бойко Борисов.

"Борисов носи персонална отговорност за политиката на ДКЕВР", каза Биков. Според него това правителство е изправено пред "гладни бунтове", а Борисов отказва да понесе отговорността си.

"България трябва да си изпълни ангажимента към ЕС и да либерализира пазара на ток. Това трябваше да стане през март и заради забавянето ще търпим санкции", добави Биков.

Той отправи критика и към идеята на БСП да наложи държавен контрол върху електроразпределителните дружества. "БСП не говорят за национализация, а за одържавяване на ЕРП-тата. Това означава да платят 1 млрд. лв. и ако успеят да ги намерят, те ще ги вземат от хората, които сега протестират", каза още Биков.

Според него проблемът е системен и основно се върти около това, че българската икономика се върти около монополи и това било държавна политика.

Подкрепи Economic.bg