Дъждът не отказа хората в 23-я ден от протестите

По данни на МВР от началото на протестите на 14 юни до 5 юли са били задържани 135 души

Автор: Божидара Иванова

Въпреки силният дъжд, който се изсипа в столицата, стотици протестиращи се събраха пред сградата на Министерския съвет (МС) в 23-я ден на протестите в страната. Гражданите отново изразиха недоволството си към правителството на Пламен Орешарски, скандирайки „Оставка“. Както обикновено, шествието тръгна из софийските улици.

Полицейското присъствие в района е засилено. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Ал. Дондуков”. По данни на МВР от началото на протестите на 14 юни до 5 юли са били задържани 135 души. Седем от тях са били освободени, а обвиненията срещу тях са били снети. Двама вече са осъдени.

Протестите срещу кабинета "Орешарски" започнаха още на обяд, когато десетки се включиха в "четящ протест". Акцията имаше за цел да замести традиционното кафе пред парламента. Организатор на митинга бе поетът Ясен Атанасов - организатор на литературния фестивал "София: Поетики". Демонстрацията се проведе в подкрепа на обявилите гладна стачка Едвин Сугарев и Николай Генов.

Междувременно пред НДК се състоя и традиционния митинг в подкрепа на правителството. Отново близо 100 души издигнаха лозунги "Шанс за Орешарски, шанс за България". В протестните действия се включиха и жители на област Благоевград, които пристигнаха в столицата с пет автобуса.

По данни на МВР в днешното шествие са участвали около 500 души, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Коментари: 0