Държавите-членки ще работят за силно НАТО

Подкрепата ще е независимо от икономическата криза, посочи Плевнелиев

6686 ~ 2 мин. четене

На срещата на върха на НАТО ще приемем декларация за способностите. Тя ще направи много силно послание към света – държавите-членки ще работят за силно НАТО, независимо от рисковете и от последствията от световната финансова и икономическа криза. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти при кацането си в Чикаго, предаде Фокус. 

Основните теми са три - декларация за способностите на НАТО, Афганистан и разработване на механизми за сътрудничество с държавите-партньори на НАТО, обясни държавният глава.

 „Ще бъде приет специален доклад за оперативната съвместимост. Ще дебатираме по толкова важни теми като т.нар. интелигентна отбрана, която ни учи да работим заедно. Ще работим за ново решение за бъдещето на Афганистан след 2014 г. Ще има вечеря с президента Барак Обама, на която ще дебатираме ангажимента на държавите в Афганистан след 2014 г. Ще има и среща с държавите партньори на НАТО. Освен 28-те членки, още 22 държави ще присъстват на този форум, които са държавите партньори. С тях ще дебатираме задълбочаване на сътрудничеството”, обясни Плевнелиев.

„Истината е, че войните на бъдещето, дай Боже да не се случват, но те със сигурност предопределят възможностите на държавите да се координират и да се кооперират, включително и на бойното поле. Така че по всички нива ние ще подготвим решения за по-голяма съвместимост на държавите-членки и на техните отбранителни възможности. След 2014 г. със сигурност ще има повече учения и по-голяма оперативна съвместимост по всички нива”, отбеляза президентът.

Според Плевнелиев концепцията за интелигентна отбрана, въпреки ограничените бюджети, дава възможност да се изграждат силни отбранителни способности.

„Това се получава чрез специализация – от една страна, а от друга – чрез коопериране. Случва се с държавите от Вишеградската четворка, така работят и държавите в Балтийския регион. Можем да се поучим от тях. Със сигурност световната финансова и икономическа криза няма да попречи на твърдата решимост на държавите-членки да изграждат своите отбранителни способности в един бързо променящ се свят”, подчерта президентът.

 

Подкрепи Economic.bg