Държавите от Шенген затварят границите си

Мярката ще се прилага в случай на силен миграционен натиск по някоя от външните граници

Контролът по националните граници на страните от Шенген може временно да бъде възстановяван. Това ще е възможно в случай на силен миграционен натиск по някоя от външните граници. За това се споразумяха държавите от зоната, като споразумението бе постигнато единодушно от министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, уточни датското председателство, цитирано от Франс прес.

Според текста на споразумението се предвижда възможността страните от Шенген да могат да възстановяват контрола по националните си граници за срок от шест месеца и мярката да може да бъде удължена с още токова. По-големият срок може да се случи, когато при изключителни обстоятелства се окаже невъзможно да бъде осигурен контрол по някоя външна граница на пространството.

Лидерите на Франция и Германия, инициатори на споразумението, подчертават, че това е крайна мярка, която ще се прилага при много стриктни условия.

И сега страните от зоната могат да възстановяват временно контрола по националните граници. Това може да стане, ако го налага сигурността или общественият ред. Така например Полша възстанови граничния контрол за Европейското футболно първенство. 

Коментари: 0