Дъщерята на испанския крал обвинена в пране на пари

48-годишната инфанта Кристина е свързана с бизнес афери на нейния съпруг Иняки Урдангарин, който е разследван за финансови злоупотреби

220 ~ 1 мин. четене

Испански съдия е призовал най-малката дъщеря на краля на Испания Хуан Карлос да се яви в съда по обвинения в данъчна измама и пране на пари, съобщава АФП. 48-годишната инфанта Кристина е свързана с бизнес афери на нейния съпруг Иняки Урдангарин, който е разследван за финансови злоупотреби. Инфантата сега е официално заподозряна и трябва да се яви в съда на 8 март.

Това е първият случай член на кралското семейство да е разследван за корупция, като става въпрос конкретно за съпруга на инфантата Иняки Урдангарин, което нанесе жесток удар срещу имиджа на монархическата институция.

Съдията Хосе Кастро, който разследва тази афера още от 2010 г., пренебрегна несъгласието на прокуратурата и обвини 48-годишната Кристина за предполагаеми фискални измами и пране на капитали.

През пролетта на 2012 г. същият магистрат обвини кралската дъщеря за търговия с влияние, но прокуратурата обжалва и обвинението беше анулирано.

Коментари: 0