Иран забрани чатенето между мъже и жени

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей издаде религиозен указ фетва

160 ~ 1 мин. четене

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей забрани чатенето между мъже и жени, които не се познават. За целта той издаде религиозен указ фетва, съобщи телевизия "Ал Арабия".

"Като се има предвид липсата на морал, която често е свързана с това, чатенето не е разрешено", се казва в указа. Забраната идва само дни след като иранските власти блокираха популярното приложение WeChat, което позволяваше на собственици на смартфони да имат достъп до социалните мрежи.

В Иран действа строга цензура в интернет. Държавните органи и религиозните институции контролират съдържанието и разпространението на информация включително печатна и музикална продукция, произведения на изобразителното изкуство, фотографски материал, филми, радио и телевизионни предавания.

Достъпът до много социални мрежи, включително "Фейсбук" и "Туитър", бе забранен, след като те бяха използвани от опозиционните активисти за организиране на протести след противоречивите президентски избори през 2009 г. Много потребители обаче използват прокси сървъри, за да заобиколят цензурата.

В същото време редица представители на иранските власти, включително президентът Хасан Рохани, имат активни профили във "Фейсбук" и "Туитър".

През ноември м.г. министърът на културата и религията Али Джанати предложи да се отмени забраната за ползване на популярни социални мрежи и да се даде свободен достъп до тях.

Коментари: 0