Дянков: Не заплашвам стабилността на страната

Увеличение на пенсиите ще има от юли и едно допълнително през пролетта на 2013 г., освен планираното, каза вицепремиерът

Не заплашвам финансовата стабилност на страната. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред БНТ. 

Той коментира, че само времето ще покаже кой е по-компетентен в спора му с БНБ относно Сребърния фонд. Не приемам като удар в гърба позицията на Централната банка, коментира вицепремиерът, но допусна, че е възможно това да е контраудар на решението му за контрол на банковите лихви.

Вчера от БНБ поискаха да бъде оттеглен проектът за изменение на закона за т. нар. Сребърен фонд. Той бе приет от кабинета и предвижда от тази година 30% от средствата да се влагат в държавни ценни книжа, като средствата се увеличават всяка година до 2016 г. с по 10%, достигайки 70 на сто. От БНБ обаче са на мнение, че това е както конфликт на интереси за МФ, така и заплаха за финансовата стабилност и кредитния рейтинг на страната.

Относно пенсиите финансист №1 заяви, че от 1 юли минималните се увеличават и припомни, че това е заложено в закона. "Относно повишението от 2013 година, то ще зависи от инфлацията. Обсъжда се и едно допълнително увеличение през следващата пролет, но още е много рано да говорим за проценти, защото всичко зависи от развитието на икономиката", поясни Дянков.

Той допълни, че към момента е заложен ръст от 1% на икономиката през 2012 година и ако той стане например 2%, тогава със сигурност ще се увеличат и пенсиите.

Финансовият министър бе категоричен, че няма никаква връзка между увеличението на пенсиите с предстоящите парламентарни избори през 2013 година.

 

Коментари: 0