Китай забавя ръста

Световната банка поножи прогнозата си за растежа на Пекин

Световната банка очаква само 8,2% икономически растеж в Китай през тази година. Прогнозите на банкерите бяха за по-висок ръст на втория по големина пазар. Постепенното забавяне ще продължи, но следващата година се очаква развитието да достигне 8,6%. Това заяви главният икономист на Световната банка в Китай Ардо Хансон. Миналата година, вторият по големина пазар в света е нараснал с 9,2% и по този начин е заел позицията на двигател на световната икономика. През 2010 г. страната е достигнала рекордно ниво от 10,4% ръст.

Световната банка смята, че несигурностите в ключовите пазари в Европа и САЩ, както и спадът в инвестициите на вътрешния пазар са причината за анализа. Китай трябва да бъде подготвен да даде на националната си икономика нов тласък, когато е необходимо, защото Световната банка очаква през тази година лек спад на вътрешното потребление. Износът на китайски стоки все още остава слаб.

Предизвикателството в близкото бъдеще е да се поддържа устойчив ръст. Рисковете пред Пекин са лошата икономическа перспектива в богатите индустриализирани страни, както и продължаващата корекция в китайския пазар на недвижими имоти. Китай обаче, разполага с достатъчна гъвкавост за да отговори на тези опасности. Минималните изисквания за капитала на банките може отново да се оптимизират, за да бъде подобрено предлагането на кредити.

В петък статистическа служба в Пекин ще обяви данните за растежа на страната за първото тримесечие на тази година. Според предварителни данни, растежът на икономиката на страната е 8,4% за първите три месеца– точно толкова, колкото е бил и при започването на световната финансова криза в първата половина на 2009.

Коментари: 0