ЕЦБ понижи основния лихвен процент до рекордно ниско ниво

Банковата институция гласува съхраняване на нулевата лихва по депозитите

172 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния лихвен процент с 0.25 процентни пункта до рекордно ниските 0.5%, предаде AFP.

Решението на централната банка на Европейския съюз бе продиктувано от влошените перспективи пред икономиката на Стария континент, сред които са продължаващият растеж на безработицата, както и значително повишената инфлация.

Освен решението за основния лихвен процент, ЕЦБ гласува съхраняване на нулевата лихва по депозитите, но понижи тази по овърнайт кредитите, които банките могат да заемат от нея, до 1%.

В момента международните пазари очакват изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги, който ще даде специална пресконференция по-късно днес. На нея най-вероятно ще бъде даден отговор на продължаващия въпрос дали банката възнамерява да направи по-нататъшни стъпки за засилване на икономическото доверие в затъналата в рецесия Еврозона. Тези стъпки могат да включват нови неконвенционални мерки за засилване на банковото кредитиране.

Днешното решение за намаляване на основната лихва е четвърто поред от встъпването в длъжност на Марио Драги през ноември 2011 г.  

Подкрепи Economic.bg