ЕК може се оплаче в СТО от ембаргото на Русия

Премиерът на РФ Дмитрий Медведев отмени забраната за внос върху някои дефицитни продукти

ЕК може се оплаче в СТО от ембаргото на Русия
168 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) планира в близките дни да реши дали да се обърне към Световната търговска организация (СТО) заради руското ембарго върху вноса на храни от европейските производители. За това съобщи прессекретарят и говорител на ЕК Шантал Хюз, цитирана от BBC News.

Ние получихме писмо от Полша, ние анализираме, какво е възможно, а какво не е в рамките на правилата на СТО. Ще вземем решение в близките дни“, заяви тя по темата.

Новината идва, след като в понеделник ЕК обяви за въвеждането на извънредни мерки за подкрепа на европейските компании, които пострадаха от руските контра-санкции срещу Европейския съюз (ЕС).

Руското правителство още на 7 август въведе ембарго върху вноса на хранителна продукция, включително месна, рибна, млечна, както и върху плодове и зеленчуци. Става дума за страните, активирали политически, икономически и секторни санкции срещу Москва заради кризата в Украйна – ЕС, САЩ, Норвегия, Австралия, Япония и Канада.

Междувременно, Русия е отменила забраната за внос на някои стоки. От списъка със санкциите е извадено безлактозното мляко, сьомгата и пъстървата, картофите за садене, лукът, хибридните сладка царевица и грах и хранителните добавки, информира агенция Интерфакс.

Постановлението за изключването на тези продукти от списъка със санкции е подписано днес, 20 август, от премиера Дмитрий Медведев. Новината идва, след като неправителствени организации изпратиха молба до правителството да бъде свалена забраната за продуъкти и съставки, които се изпозлват за производство и приготвяне на храни за тежкоболни деца. 

Коментари: 0