ЕК обеща да компенсира засегнатите от руските санкции

Очакват се компенсации за европейските селскостопански производители във връзка с продоволственото ембарго, обявено от Русия в отговор на западните санкции

ЕК обеща да компенсира засегнатите от руските санкции
128 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия разполага с фонд от 400 милиона евро за изплащане на компенсации на европейските селскостопански производители във връзка с продоволственото ембарго, обявено от Русия в отговор на западните санкции. Това заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, цитиран от белгийски медии, пише БГНЕС.

"Става въпрос за 400 милиона евро", посочи той, коментирайки появилата се в медиите информация, че правителствата на страните от ЕС се канят да поискат от Еврокомисията финансови компенсации във връзка с прекъсването на износа селскостопанска продукция в Русия.

В отговор на западните санкции вчера Москва обяви пълна забрана за внос на свинско месо, зеленчуци и плодове, птиче месо, риба, сирена, мляко и млечни продукти от страните членки на ЕС, Австралия, Канада, Норвегия и САЩ. Според данни на руската Федерална митническа служба става въпрос за вносна продукция на стойност 9,1 милиарда долара.

Коментари: 0