Стойнев призна, че се готви нов договор по "Южен поток"

Радан Кънев пък обжалва днес спорното разрешително на МРРБ за строеж на тръбата

Напук на ЕС

Стойнев призна, че се готви нов договор по
Автор: Николай Марченко

Между руския монополист „Газпром” и Българския енергиен холдинг (БЕХ) се готвел още един договор, уреден в последния момент от бившия кабинет на Пламен Орешарски. За това стана ясно от думите на ексминистъра на икономиката и енергетиката и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев в интервю за bTV.

Скандалната информация идва дни, след като стана ясно, че бившият министър на регионалното развитие Десислава Теризева в последния момент даде разрешително за строеж в местността Паша дере, макар че Еврокомисията (ЕК) забрани всякакви действия по проекта.

„Готви се договор между „Газпром” и БЕХ, ако в Черно море се намери газ, без проблем да се транспортира по тръбата. Този договор съвсем скоро ще бъде подписан”, подхвърли Драгомир Стойнев, без да даде каквито и да било подробности. Известно е обаче, че липсата на достъп на трети страни до тръбата е основното нарушение на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС и очевидно с нов договор социалистите се надяват да тушират недоволството в Брюксел. 

Според него ЕК не била забранила извършване на строителни дейности по проекта, а провеждането на търгове. Както стана известно преди дни, такъв не бе обявен, вместо това просто бе сменена “Стройтрансгаз” на спаринг-партньора на Путин Генадий Тимченко с дъщерното дружество на “Газпром” – “Центргаз”, която трябва да строи и сръбския участък. "Европейските експерти са поискали от България да не се предприемат повече тръжни процедури по проекта, каквито не са и правени”, изтъква Стойнев.

“Обвиненията на Европейската комисия за „Южен поток“ са лесно оборими, но имам усещане, че този проект става заложник на един геополитически конфликт”, преповтори клишираната си теза Драгомир Стойнев относно връзката със санкции на ЕС към Русия заради Украйна.

В тази връзка бившият министър също така заяви, че по проекта „Южен поток” не трябвало в България  „да бъдем пасивни и да чакаме”, а да работим по него, докато ЕК приеме нашите доводи за законосъобразността на газопровода.

"Днес обжалвам строителното разрешение за Южен Поток и Паша Дере. Призовавам кмета на Варна също да обжалва, срокът да спрем грабежа е днес". Това написа преди минути в профила си в социалната мрежа Facebook говорителят в оставка на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Както писа агенция „Икономика” (Economic.bg) вчера, служебният вицепремиер и регионалният министър Екатерина Захариева е подложена под обществен натиск незабавно да даде своята предшественичка Десилава Терзиева, а също така борда на БЕХ и ексшефа на МИЕ Драгомир Стойнев на главния прокурор. Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев призова обществеността, включително експертите на „Протестна мрежа” и „Зелените” да подготвят и съответно обжалване на решението на МРРБ във Върховния административен съд (ВАС). 

Коментари: 0