ЕК представя 8000 жени, готови да бъдат мениджъри

Списъкът с представителките на нежния пол, които веднага могат да влязат в бордововете на компании, се качва в онлайн база данни

Европейската комисия изготвя списък с жените, готови да заемат позиции в управителни съвети в световен мащаб. Инициативата е част от проекта „Жени в управителни съвети“, уточниха от пресслужбата на ЕК.

Днес списъкът от "8 000 жени, готови за да заемат ръководни позиции", се прехвърля в онлайн база данни.

Всички включени в него дами отговарят на строгите критерии за корпоративно управление, определени от дружествата, допуснати до борсова търговия, притежават нужните квалификации и са готови да участват в управителните съвети от днешна дата.

Идеята е списъкът да бъде достъпен за справки онлайн за предприятия и агенции за подбор на ръководни кадри.

„Трябва да използваме целия трудов потенциал на нашето общество, за да дадем тласък на европейската икономика. Ето защо Европейската комисия предложи европейско законодателство за подобряване на баланса между половете в управителните съвети на дружествата“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

Всички жени, изброени в справочната база данни, се считат за подходящи за позиции на управленско равнище в дружества, допуснати до борсова търговия, и отговарят на точен набор от критерии, разработени и определени през последната година и половина от членовете на организацията на европейските бизнес училища/инициативата „Жени в управителните съвети".

От ЕК припомнят, че през ноември 2012 г. бе предложено законодателство за подобряване на баланса между половете в управителните съвети на дружествата въз основа на постижения и квалификации. В предложената директива се набелязва минималната цел до 2020 г. 40 % от членовете без изпълнителни пълномощия в управителните съвети на европейските дружества, допуснати до борсова търговия, да бъдат от по-слабо представения пол, а за публичните предприятия, допуснати до борсова търговия — 2018 г.

Коментари: 0