ЕК проверява високите цени на природния газ

Индустрията в Европа купува газ на най-високите цени в света

176 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (EK) започва проверки във всички страни от ЕС, за да установи защо цените на природния газ са толкова високи. Комисията е получила много оплаквания от индустриални предприятия и организации за високите цени, на които заводите купуват необходимите им ток и природен газ, пише "Стандарт".

В документите на ЕК пише, че индустрията в Европа купува газ на най-високите цени в света. Спрямо САЩ например цената на синьото гориво е 4 пъти по-висока. "Това в основна степен важи и за България", заяви председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Според него цената на 1 мегаватчас енергия от синьо гориво между октомври и декември 2012 г. у нас е била около 40 евро. Тази цена е била най-високата в ЕС, като най-близката до нас е била тази в Литва - 37,90 евро за мегаватчас, и Чехия - 37 евро.

За сравнение в Германия индустрията купува газа по 24.50 евро за мегаватчас, във Великобритания - за 22.90 евро, сочи докладът на ЕК. Дори и след поевтиняването на синьото гориво от Нова година страната ни отново плаща сред най-високите цени. В момента цената у нас е 36-37 евро на мегаватчас при официална тарифа от 630 лв. за 1000 куб. метра без ДДС, изчисли Стаменов.

Подкрепи Economic.bg