EK ще регулира зехтина в заведенията
От 1 януари 2014 г. се забранява на ресторантите да предлагат на клиентите си зехтин чрез оливници или бутилки, които могат да се доливат
Европейският съюз (ЕС) въвежда нова регулация, която цели да забрани на ресторантите да предлагат на клиентите си зехтин чрез оливници или бутилки, които могат да се доливат, предаде Reuters. Бюрократите оправдават мярката с желанието си "да подобрят хигиената, потребителите да знаят какво точно консумират и да получават качеството, за което са платили".
От 1 януари 2014 г. предлагането на зехтин в ресторантите ще може да се прави само в запечатани бутилки, които не могат да се пълнят отново. На етикетите им ясно ще трябва да е ясно посочено какво е качеството на продукта, а когато той свърши, бутилките ще трябва да се изхвърлят.
Прилагането на новите правила ще е отговорност на националните надзорни органи. Не е ясно как тези правила ще се отразят на производителите, които предлагат зехтина си на едро и в големи опаковки, а не в бутилки.
Мярката е била подкрепена от 15 от 27-те държави членки, включително от основните производители на зехтин - Италия, Гърция, Испания и Португалия. Обяснението е, че производителите на зехтин в тези страни страдат най-много от манипулирането на качеството на продуктите им по заведенията.
В ЕС се произвежда около 70% от зехтина по света. В Португалия подобни ограничения са в сила от 2005 г.
Според Reuters при гласуването при закрити врати Германия се е противопоставила, докато Великобритания, която редовно се оплаква, че Брюксел се меси прекалено много в живота на хората, се е въздържала.
Германският в."Зюддойче цайтунг" коментира, че "това е най-шантавото решение след легендарната регулация за кривите краставици". Мярката за вида на плодовете и зеленчуците, които се предлагат в магазините, вече е отменена.