ЕС иска по-строги санкции за Русия

До една седмица Европейската комисия (ЕК) ще представи конкретни предложения

ЕС иска по-строги санкции за Русия
120 ~ 1 мин. четене

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) обявиха, че готвят по-строги санкции срещу Русия. Те обявиха в Брюксел, че до една седмица Европейската комисия (ЕК) ще представи конкретни предложения.

Представителите на евросъюза напомниха, че ескалацията на напрежението в Украйна е доста притеснително и трябва да спре. До момента не се разглежда възможността за извършването на военни доставки за Киев, уточни германският канцлер Ангела Меркел.

Каквито и да е доставки с военен характер, те могат да се извършват само от отделни страни и нямат отношение към ЕС като организация, обясниха по-рано дипломатически източници.

"Доставки на оръжие за Украйна биха били безполезни и биха способствали за разрастване на конфликта", каза от своя страна вчера френският президент Франсоа Оланд. "Именно този сигнал изпращаме към Русия - тя трябва да прекрати доставките на оръжие в Украйна и да помогне за решаването на конфликта", добави той.

Твърде вероятно е в скоро време европейците да не могат да се радват на руските водка и хайвер като част от новите санкции, които ЕС обмисля да наложи на Русия. Ако санкциите станат факт, Москва няма да воже да изнася за страните на Евросъюза и диаманти, което ще е сериозен удар по руската икономика, тъй като страната се явява един от най-големите износители на скъпоценни камъни.

Коментари: 0