EС плаши Москва с още санкции

Невъзможно е да няма последици за европейски фирми, покрай сухото гори и мокрото, казва представителят на Евросъюза в Берлин Рихард Кюхел

Eскалация

EС плаши Москва с още санкции
164 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейският съюз (ЕС) предупреждава Руската федерация (РФ) за още санкции при необходимост, информира немската радио-телевизия Deutsche Welle (DW).

“Aко Русия не промени политиката си по отношение към Украйна, ЕС е готов и по-нататък да „завива болтове”, заяви представителят на Еврокомисията (ЕК) в Берлин Рихард Кюхел.

Относно заканата на Москва да затвори въздушното си пространство за транзитно преминаване на европейски самолети, то според Кюхел ЕС «може да действа на принципа: “Око за око”.

Представителят на ЕК твърди, че за ЕС “от самото начало санкциите бяха само средство за постигане на целта, която е да се намери общ подход с Русия за разрешаването на украинския проблем”. “Ние искаме да преодолеем логиката на санкциите, ние искаме да седнем с руснаците на маса за преговори, за да обсъдим съвместно по-нататъшните пътища за развитие на Украйна”, категоричен е дипломатът.

Като подтверждение на твърденията си, че санкциите действат, той даде статистика. Според него за ЕС Русия е едва трети търговски партньор по стокообмен, а за Русия ЕС е най-важният такъв. “Преди да се въведат санкциите срещу Русия, в Брюксел щателно анализираха евентуалните последици за едни или други страни-членки на ЕС”.

“Ние се опитахме да вземем такива мерки, които най-силно биха ударили по икономиката на Русия и по възможност, минимално – по европейската”, казва той. Според него да се избегант напълно негативни последствия за фирми от ЕС е невъзможно: „Покрай сухото, гори и мокрото”.

Коментари: 0