ЕС с амбициозна цел – край на бедността по света

Оказана бе помощ на милиони хора и милиони животи бяха спасени, но предстои още много работа, коментират от Брюксел

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Европейският съюз (ЕС) си постави изключително амбициозна цел – премахване на бедността по света. Като най-голям донор на помощи за различните краища на планетата, ЕС е начело на усилията за определяне на нови цели на ООН за избавяне на хората от бедност и постигане на устойчиво развитие, съобщават от пресслужбата на Съюза.

„През последното десетилетие ЕС работи за постигане на целите, определени от ООН, за силно намаляване на бедността по света до 2015 г. Оказана бе помощ на милиони хора и милиони животи бяха спасени, но предстои още много работа.”, отбелязват от Брюксел.

ЕС си е поставил за цел усилията за изкореняване на крайната бедност да са съчетани с устойчиво развитие. Това може да бъде постигнато чрез фокусирането върху проблеми като изменението на климата, оскъдните ресурси, нанасяните на околната среда щети и социалното неравенство.

Брюксел очаква правителствата на страните-членки да се споразумеят по общата му позиция до есента на тази година, когато всички държави от ООН ще обсъждат на среща напредъка по отношение на настоящите цели за развитие (до 2015 г.) и ще планират следващата фаза.

Подкрепи Economic.bg