ЕС ще обмисли дали да признае „Хизбула” за терористична организация

Говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че включването в терористичния списък на групировката е само един от няколко варианта

84 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз ще обмисли дали да добави ливанското движение „Хизбулла” в своя списък с терористични организации, след като бе разкрита връзка на шиитската групировка с бомбения атентат в България през миналата година, съобщи Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, предаде агенция Reuters, цитирана от "Фокус".

Кочиянчич посочи, че включването в терористичния списък на групировката е само един от няколко варианта и добави, че все още не е взето решение.

„В момента „Хизбулла” не е в списъка с терористични организации в ЕС и страните членки ще разгледат няколко възможности. Включването в списъка е една от тях, но не и единствена”, каза говорителката.  Въпросът може да бъде обсъден по време на редовната среща на външните министри на страните от ЕС на 18 февруари.

Междувременно Ливан предложи сътрудничество в разследването. "Ливан е готов да окаже сътрудничество в опитите на разследването да изясни обстоятелствата около атентата, който бе извършен на 18 юли 2012 година на летището в Бургас", заяви малко след изявлениета на българските власти премиерът на Ливан Наджиб Микати, цитиран от Агенция "Франс Прес".

Подкрепи Economic.bg