EVN отчита €260 млн. загуби в България и Македония

Новите цени в София и Скопие принудиха австрийското енерго да преразгледа надолу прогнозните печалби

Равносметка

208 ~ 2 мин. четене

Австрийският енергиен гигант EVN обяви, че за текущата финансова година (2013 - 2014) се очаква нетна загуба, която се дължи на промените в цените от страна на регулаторните органи в България и Македония. Това пише в днешния си брой австрийският вестник Tiroler Tageszeitung.

За сравнение, за предходната финансова година (2012 - 2013) печалбата се равнява на 115 млн. евро, допълва изданието. В резултат на решенията на регулаторите в Скопие и София във връзка с настоящата икономическа ситуация, средносрочните очаквания на групата EVN относно двете държави са преразгледани надолу.

Това означава обезценка на търговска репутация и клиентски бази в размер на съответно 148,9 млн. евро в България и 43 млн. евро в Македония. Става дума и за частично увреждане на други активи - 15 млн. евро, както и за отрицателния нетен ефект от първоначалното признаване на регулаторна отговорност в България - 54,0 млн. евро.

Кумулативният негативен ефект от тези мерки е в размер на  260,9 млн. евро, от които 210,1 млн. са от България и близо 51 млн. - от Македония. Изданието допълва, че тези мерки са предимно непарични и следователно не би трябвало да окажат влияние върху очакваните плащания на дивидента. 

Както е известно, контролният пакет акции в EVN от 51% се държи от провинцията Долна Австрия, която съответно разчита на приходите от дивидент и от двете балкански страни.

Припомняме, че вчера стана ясно, че електроразпределитеното предприятие (ЕРП) "EVN България" ще оспори новото ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което се определят цените на тока 1 юли 2014 г. Анализът на обслужващото Югоизточна България ЕРП показва, че текстовете на решението "нарушават не само българското, но и европейското законодателство".Подкрепи Economic.bg