Египет взе рекорден заем от Либия

Кредитът ще бъде отпуснат за пет години, с гратисен период от три години

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Либийската държава отпусна рекорден заем от 2 млрд. долара на Египет, предаде AFP, позовавайки се на информациите от местни агенции.

Две години след революцията от пролетта на 2011 г., Кайро се намира в трудно икономическо положение. Преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за финансова подкрепа в размер 4.8 млрд. щатски долара, които се водят от около година, не са довели до конкретни резултати поради политическата нестабилност в страната.

Фондът предостави няколко изисквания като най-важните са промяна в политиката на правителството на субсидии за гориво и хляб. В допълнение, МВФ настоява за обезценяване на египетски паунд, намаляване на митата върху вносните стоки и други.

Заемът от Либия ще бъде отпуснат за пет години, с гратисен период от три години. Средствата ще се използват за подкрепа на икономиката на Египет, държавния бюджет и валутните резерви на страната.

В началото на април стана ясно, че и Катар е решил да предостави финансова помощ на Египет в размер на 3 млрд. долара. Очакванията са тя да бъде под формата на закупуване на египетските облигации.

Подкрепи Economic.bg