Електронно мастило може да замени QR кода

Създаването на подобно устройство би струвало само един цент - по-малко от RFID таговете, които изпълняват подобна функция

176 ~ 1 мин. четене

QR кодовете стават все по-популярен метод за пренос на информация. Достатъчно е само да сканираме кода с камерата на смартфона си, за да получим достъп до това, което се крие зад него. Скоро обаче същите тези кодове ще се сдобият с жестоката конкуренция на технология наречена "ректена" - евтино устройство с размерите и формата на етикет, които предават данни към смартфон, поддържащ NFC, използвайки радио вълни, пише kaldata.com.

"Ректена" е съкращение от rectifying antenna - устройства, които съществуват от 60-те години на 20-и век насам. Най-новият вариант на това устройство беше разработен от специалисти от Националния университет Сунхон в Корея и института за разработване на принтирана електроника Пару.

Той представлява уред съставен от плоска антена, принтирана верига и ректификатор, който превръща променливия ток в прав ток. Изследователите успели да принтират няколко такива ректени върху пластмасово фолио, като използвали пет различни електронни мастила. Осъществили печатане със скорост осем метра в минута, което означава, че създаването на едно такова устройство би струвало само един цент - по-малко от RFID таговете, които изпълняват подобна функция.

Крайният резултат - т.нар. "ректена", използва радио вълните, излъчвани от смартфоните, за да пренася данни към тях от малък чип. Това означава, че ако технологията се разработи напълно, тя ще представлява един по-евтин и по-екологичен метод за производство на устройства за съхраняване на данни от типа на QR кодовете.

Подкрепи Economic.bg