Строителният бранш с най-големи просрочия

Увеличават се производствата по несъстоятелност, отчитат от COFACE България

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

Строителният бранш и химическата промишленост са сред секторите с най-големи просрочия. Това заяви Милена Виденова, управител на COFACE България. Тя обясни, че някои фирми са били с големи просрочени задължения още преди кризата, но тогава нещата са се влошили съвсем. По думите й положението в строителството е незастраховаемо, защото отложеното плащане е около 1 година.

Според Виденова най-бързо се чистят задължения с просрочия в хранително-вкусовата промишленост. Това обаче е и браншът, свързан с най-много застрахователни измами, голяма част от които с ДДС.

По данни на компанията междуфирмената задлъжнялост е между 100 и 200 млрд. лв. Обявените в несъстоятелност фирми се увеличават като през първата половина на тази година те са 117 спрямо 98 за същия период на 2011 г.

Често фирмите разсъждават, че имат нужда от застраховка на риска, когато вече имат просрочия, а тогава те имат нужда от друга услуга – събиране на вземания, каза Виденова. Всяка година COFACE България обработва около 60 000 нови случаи. Колкото по-прясно е вземането, толкова по-лесно е събирането, обясни тя.

Компанията разработва и кредитни оценки на риска за фирми и за държави.

Така например при оценка на индивидуална фирма скалата е от 1 до 10, като колкото е по-нисък коефициента, толкова е по-лошо състоянието на фирмата. Скалата при страните е от "А" до "D", като е "А" е най-високият показател. България е с показател B, което означава, че в момента се провеждат реформи в публичния сектори и съдебната система, а средата при търговията е много добра. По думите на Виденова страната ни може да бъде тласната към оценка "С" при наличието на външни шокове. Отражение би дало и развитието на ситуацията в еврозоната. Виденова обясни, че цикълът на кризите като години се скъсява. Все още предстои да се направи реалната оценка на икономическия крах в еврозоната. Тя посочи, че COFACE България е ревизирала прогнозата си за ръст на БВП на България към края на тази година от 1 на  0.5%.

 

Информационна агенция "Икономика"

Подкрепи Economic.bg