Елитът на тютюневия бранш се събра на Фестивала на пурите

Събитието предлага множество вълнуващи преживявания за любителите на кубинските пури

4388 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Тазгодишният фестивал на пурата в Куба, който беше официално открит на 26 февруари, събра над 1000 представители на тютюневата промишленост и експерти от 70 държави, предаде Houston Chronicle.

Събитието предлага много преживявания за любителите на кубинските пури, в това число посещения на тютюневите полета Vuelta Abajo, дегустационни тестове и курсове по изработване на пури.

Новост е шоуто "Тютюнът и гастрономията", по време на което кулинари приготвят оригинални блюда от висшата кухня с използване на подправки от кубински тютюн.

Сред почетните гости на събитието е легендарният германски тенисист Борис Бекер, който заяви, че това е първото му посещение в Куба и няма търпение да се запознае с интересната култура на местния народ. Компания на Бекер правят баскетболните величия Лари Пейтън и Маркъс Либърти, както и бившата мис Белгия и телевизионна водеща Годеле Лиекенс.

"Въпреки икономическата криза в Европа, приходите ни нарастват с 6% през 2012 г., достигайки 416 млн. долара", обяви Хорхе Луис Фернандес Мек, търговски директор на Habanos SA - най-популярната кубинска компания за изработка на тютюневи изделия.

"Кризата отслаби продажбите ни в Южна Европа, основно в Испания - най-големият национален пазар на кубинската пура, но отчетохме силен ръст в Азиатско-тихоокеанския регион и добро представяне в северната част на Европа", поясни още Хорхе Луис Фернандес Мек. Habanos разпространява продуктите си в около 150 страни, като има около 80% пазарен дял в света.

Ръководителят на Habanos SA изрази съжаление за продължаващото от 1962 г. икономическо ембарго от страна на САЩ срещу Куба, което забранява достъпа на кубински стоки до огромния пазар на север от Острова на свободата.

Фестивалът ще приключи на 2 март с гала вечеря и търг на серия луксозни стоки в полза на кубинското здравеопазване.

Подкрепи Economic.bg