Енергетиката е „тежко болна“, категоричен е Асен Василев

Криза в системата няма да има, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма

264 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българската енергетика е "тежко болна и функционира под стрес". Тревожната оценка даде пред bTV служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той обаче направи смела и категорична прогноза, че криза в сектора няма да има. Икономическият министър успокои, че няма повод за притеснение след намаленото с 50% производство на АЕЦ "Козлодуй". Асен Василев припомни, че и миналата година тази мярка е била наложена по чисто "сезонни" причини.

Заради дъждовете се налага източване на язовирите, които са пълни и водят до голямо производство на ВЕЦ-овете, от които обаче излиза възможно най-евтиният ток за потребителите, припомни Асен Василев. "Има наблюдателен център, който денонощно следи язовирите - нямаме аларми за опасност от преливане", увери Василев.

По думите му към момента потреблението на енергия в България е на най-ниското си ниво за последните няколко години. Причините обаче също не били обезпокоителни. "Времето вече е топло, никой не ползва печки и климатици, а освен това има и повече "зелен ток", както и такъв от ВЕЦ", поясни ресорният министър.

Той даде и две основни причини за по-малкия износ на електроенергия у нас. "Криза има не само у нас, но и у съседите, а и те имат доста мощности и намаляло потребление към момента", изтъкна Асен Василев. Втората и по-важна причина се кореняла в структурната промяна при ценообразуването на тока в България - въведена такса за пренос, която правела нашия ток става непродаваем навън. Юристи работят по решаването на този проблем без да има намеса в закона, каза още Асен Василев.

Подкрепи Economic.bg