Energo-Pro доставя тока в Североизточна България

В края на юни чешката компания закупи бизнеса на немската E.ON в България и пое снабдяването с електроенергия на близо 1,1 милиона клиенти

428 ~ 1 мин. четене

От вчера (10 септември) наименованията на компаниите за разпределение и снабдяване с електрическа енергия в Североизточна България „Е.ОН България Мрежи” АД и „Е.ОН България Продажби” АД се променят на „Енерго-Про Мрежи” АД и „Енерго-Про Продажби” АД.

В края на месец юни 2012 чешката компания Energo-Pro закупи бизнеса на немската фирма E.ON в България и пое снабдяването с електроенергия на приблизително 1,1 милиона клиенти.

Energo-Pro е създадена в Чехия през 1994 година. Тя е независим енергиен производител. Компанията развива бизнес в Чехия, Турция, Грузия и България, където притежава 39 водноелектрически централи (ВЕЦ). На българския пазар Energo-Pro е от 2000 година, информират от компанията.

Германската компания E.ON напуска български пазар, без да е изпълнила предвидените инвестиции. Това коментира през месец декември 2011 г. председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той допълни:"Имат изоставане в предвидената инвестиционна програма в най-голяма степен от другите две компании".

Е.ОН обаче си тръгва на печалба, информира БНР. Според шефа на енергийния регулатор компанията не е загубила от това, че е продало електроразпределителните си дружества у нас на по-ниска цена от тази, на която ги е купила. Няколко дни по-рано беше обяснено, че цената на сделката ще бъде 133 млн. евро (178.6 млн. долара).

Подкрепи Economic.bg