Евродепутат иска проверка на договора на ЕП с Моника Станишева

Става въпрос за грант от 60 000 евро за ПР-фирма, свързана с българския политик Сергей Станишев и става въпрос за частично финансиране на ПР-кампанията за предстоящите евроизбори

80 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц има проблем и това е невнимателното използване на финансови ресурси, в които влизат и безвъзмездно отпуснатите близо 60 000 евро на пиар фирмата на съпругата на шефа на ПЕС Сергей Станишев – Моника Йосифова, пише германското издание Der Spiegel. Изданието цитира евродепутата Инге Гресле, член на комисията по бюджетен контрол.

Евродепутатът от Християндемакритечския съюз Инге Гресле, член на Комисията по бюджете контрол, разкритикува невнимателното използване на финансовите ресурси на Европарламента и това може да се превърне в проблем за германския социалдемократ Мартин Шулц, който е начела на парламента на ЕС от януари 2012 г.

Става въпрос за грант от 60 000 евро за ПР-фирма, свързана с българския политик Сергей Станишев и става въпрос за частично финансиране на ПР-кампанията за предстоящите евроизбори.

Пикантна подробност в случая е, че Станишев, бивш премиер на България, е и председател на ПЕС, а тя е издигнала Шулц за водач на листите за Европарламента. "Това мирише на конфликт на интереси", казва германската евродепутатка Гресле и допълва: "Ще направим подробно проучване на офертите".

От дирекция "Комуникации" на европейския парламент са категорични: "Няма конфликт на интереси". Те напомнят, че при възлагането на обществените поръчки нищо няма как да се иска информация за роднинските връзки, завършва изданието.

Подкрепи Economic.bg