Евроизборите слабо увеличават подкрепата към ЕС

Едва 36% от гражданите на повечето страни-членки имат положително мнение за Европарламента

Автор: Economic.bg

Подкрепата за Европейския съюз (ЕС) нараства преди изборите за Европарламента (ЕП), но остава под равнищата отпреди две години. Това показа проучване на общественото мнение, проведено от изследователския център "Пю" в редица държави-членки, информира БНТ.

Повечето европейци са песимисти за икономиката и са недоволни, че гласът им не се чува в Брюксел. Изследване показва също така, че „мнозинството европейски граждани се страхуват от имигрантите, смятайки ги за допълнителен икономически проблем“.

За ограничаване на имиграцията се произнасят 55% от участниците в анкетата, проведена през втората половина на март и началото на април 2014 г. Допитването отразява мнението на над 7 хил. жители на седем европейски държави.

Според проучването около 52% от традиционно евроскептичните британци се отнасят положително към ЕС и броят им се увеличава. През миналата година полжително мнение са имали 43% от жителите на Обединеното кралство. Във Франция също отбелязват нарастване на подкрепата за Евросъюза, но все пак в редица държави тя е по-малка, отколкото е била през 2012 г.

Положително отношение към Европарламента са споделили едва 36% от запитаните. Според 80% от гърците и 81% от италианците мнението им „не се зачита в Брюксел“. Единствените в ЕС-28 оптимисти за икономиката са германците. На обратния полюс пък са хората в южната ни съседка, която бе ударена най-тежко от финансовата криза в еврозоната.  

Коментари: 0