Еврокомисията бори платения роуминг с аргументи

Тези такси са безсмислени и са проява на икономическа лудост, категорични са от екипа на Нели Крус

Мобилните оператори на прицел:

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) агитира със сериозни пазарни агрументи телекомуникационните компании в Общността да се откажат от таксите за роуминг. „ЕК е изчислила, че мобилните оператори изпускат пазар от около 300 милиона ползватели на мобилни телефони поради сега прилаганите стратегии за ценообразуване, които са с отрицателни последици и за други предприятия, като например за създаване на приложни програми”, съобщи пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС).

Съгласно ново проучване, обхванало 28 000 граждани на ЕС, 94 % от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги , сред които влизане в социалната мрежа Facebook поради таксите за мобилен роуминг.

Докато мобилните телефони вече се използват масово в собствената страна, особено за услуги, свързани с пренос на данни, таксите за роуминг оказват и други неблагоприятни въздействия. Сред тях например данните, че 47 % от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС. Става ясно, че само един от всеки 10 потребители би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна. Още над една четвърт от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС. Както и че милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS) вместо да плащат за телефониране.

„Често пътуващите лица — най-доходоносната част от потенциалния пазар — е по-вероятно да изключат функциите на своя мобилен телефон за роуминг на данни отколкото случайните пътници”, категорични са в ЕК. Според Брюксел причината за това е, че тези хора „са по-добре информирани, отколкото по-рядко пътуващите, относно реалните разходи за роуминг на данни в Европа”.

„Честно казано, аз съм шокирана от тези данни. Те показват, че трябва да довършим започнатото и да премахнем таксите за роуминг. Потребителите ограничават в пределна степен използването на своя телефон и това не е в интерес и на компаниите”, зачви по темата  заместник-председателят на ЕК и ресорен комисар Нели Крус.

Според властите в ЕС това „не е само противоречие между пътуващите и телекомуникационните компании”: „ Милиони предприятия понасят допълнителни разходи поради роуминга, а фирми, предлагащи например приложни програми, също губят приходи”. От ЕК са категорични, че „роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост”.

Последните данни за потреблението на мобилните услуги в ЕС показва, че като цяло европейският пазар за приложни програми за мобилни телефони процъфтява. „Бариери като таксите за роуминга спъват развитието на някои части от този нов сектор. Особено засегнати са пътеводителните, фотографските и картографските приложения”, обясняват от ЕК на телекомите. Освен това потребителите ограничават използването на своите мобилни телефони не само когато са в чужбина - в собствената си страна 70% от хората, които звънят на лица в други държави от ЕС, ограничават тези свои повиквания поради разходите. 

Подкрепи Economic.bg