НЗОК отпуска нови 190 хил. лева за ин витро процедури от 2013 г.

С тях ще бъдат покрити неразплатените средства, реши днес на свое заседание Надзорният съвет на финансовата институция

128 ~ 1 мин. четене

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще осигури допълнителни около 190 хил. лева, за да покрие неразплатените средства за извършване на ин витро процедури през изминалата 2013-та година. Това реши днес на свое заседание Надзорният съвет на финансовата институция.

Това се наложи, тъй като през декември болниците, които извършват ин витро процедури, отчетоха със 189 хил. лв. повече от предвидените в бюджета за асистирана репродукция за 2013 година 1 млн. лв. Това включва стойността на всички процедури, извършени през миналата година, както и тези, които са започнали тогава, но все още не са приключили.

Надзорът на касата разреши сумата да бъде отпусната от неотложния й резерв, след като регионалните здравни инспекции направиха проверки, показали, че средствата са реално изразходени и няма отчетени пари за неизвършени дейности.

От началото на 2014 г. финансирането на дейностите по асистираната репродукция стана задължение на Министерството на здравеопазването и Здравната каса вече няма да има ангажимент по него.

Подкрепи Economic.bg