Европа дава 40 млн. евро за магистрала „Калотина“

Финансиране ще бъде осигурено от новия финансов инструмент за свързване на Европа (Connecting Europe Facility)

4670 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (ЕК) ще финансира с около 40 млн. евро изграждането на автомагистрала "Калотина" - от с. Храбърско до ГКПП Калотина, пише "Стандарт". Новината се появи вчера, веднага след завръщането на министъра на транспорта Данаил Папазов от официалната церемония по откриването на тунела под Босфора. Финансиране ще бъде осигурено от новия финансов инструмент за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), обясни зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

"Сумата осигурява 85% от бюджета на проекта", допълни той. Останалите 15% ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

ЕК вече принципно е одобрила проекта за магистралата. "На 6 ноември заминаваме за Брюксел, за да бъдат конкретизирани всички подробности за финансирането на проекта", допълни Киров. "Сега остава в Агенция "Пътна инфраструктура" да се стегнат и да подготвят документацията, за да бъде представена тя в Брюксел през март или април догодина", коментира още той.

"Участъкът Храбърско-Калотина е избран, тъй като в момента е двулентов и често затруднява международния автомобилен трафик", обясни зам.-министърът. Пътят от София до Храбърско е четирилентов и не създава затруднения, каза Киров и допълни, че за неговото трансформиране в магистрала вероятно ще се търси допълнително финансиране от бъдещи програмни периоди.

Участъкът Храбърско-Калотина е дълъг близо 32 км и е важно звено от трансконтиненталния коридор Лондон-Калкута през новия тунел под Босфора. Той ще бъде с магистрален габарит по три ленти в посока и обща ширина 23.5 м. По него ще бъдат изградени 20-ина нови съоръжения - мостове, надлези и др. Очаква се строителството да приключи за две години и да бъде пуснат в експлоатация най-късно през пролетта или лятото на 2017 г.

Подкрепи Economic.bg