Еврото е най-силно представящата се валута на пазарите

Слаба търговия при златото

176 ~ 4 мин. четене

Съсипаната йена се покачи минимално от две и половина годишното дъно срещу долара, благодарение на опции свързани с покупки, които принудиха краткосрочно търгуващите играчи да се откажат засега от нови нейни разпродажби. Тя обаче все още си остава любимата валута за продажби, а Японската централна банка под все по-засилващ се натиск да облекчи агресивно монетарната политика. Сега, когато японските банкери поставиха инфлационна цел от 2%, те не могат да спрат монетарните облекчения дори при курс долар/йена 100, тъй като инфлацията в близко бъдеще ще си остане далеч от целите.

Днес долар/йена се разменя за 92.65, но не е далеч от две и половина годишния връх от петък на 92.97. Опитът по-рано днес да бъдат тествани нивата от 93 йени пропадна заради продажби на долари, чиято цел беше да предпазят опционни бариери. И така обаче мнозина очакват скоро тест на 95, ниво което спря растежа през 2010 година.

Еврото също разшири ралито си срещу йената в петък, достигайки 126.97 йени, което е близо до върха от 2010 година на 127.46. Днес кроса се търгува на 126.24. За първите само пет семдици от годината единната валута е поскъпнала с около 10% срещу йената. Доларът междувременно отчита растеж от 7% срещу йената след покачване през 2012 от 13%. В петък данни показаха, че спекулантите са увеличили залозите си срещу йената като в същото време са намалили тези срещу долара. Измежду трите най-големи валути еврото е най-добре представящото се и регистрира растеж срещу зелените пари от 3.5% досега през 2013 година. Днес котировките са 1.3626 при покачване в петък до 1.3710, най-високо ниво след края на 2011 година.

В последния работен ден на миналата седмица стана ясно, че европейските фабрики през януари са имали най-добрия месец за последната година и това увеличи оптимизма около еврото. В същото време доклад за трудовата заетост в САЩ показа смесени цифри, при които заетостта е нараснала минимално през януари. Новите работни места за предните два месеца бяха ревизирани в посока нагоре.

Една от причините за силата на еврото е относително оптимистичната нагласа на ЕЦБ относно европейската икономика. И все пак силата на валутата няма да е много приятна на банката, която в четвъртък ще има възможност по време на заседанието си да направи ясно изявление. Каквито и да е опити от председателя Марио Драги да бъде ограничен растежа на еврото вероятно ще имат само временен ефект. В същия ден и АЦБ има редовно заседание на което вероятно ще запази предпазливия си тон. Това няма да спре мъките на стерлинга, който се срина до 15-месечно дъно срещу еврото. Днес евро/паунд се котира на 0.8678. Дори и срещу долара, паундът е нестабилен и се котира над 5-месечното дъно от миналата седмица на 1.5674.

Високодоходните валути в известна степен останаха на заден план, въпреки че новозеландският долар тихомълком расте благодарение на последните оптимистични коментари на централната банка в страната. Той достигна 16-месечен връх срещу американския си съименик от 0.8493 и две и половина годишен връх срещу австралийския долар на 1.2274. Последната валута е не така силна, тъй като тази седмица Австралийската централна банка вероятно ще остави отворени възможностите си за нови намаления на лихвите. Въпреки че това няма да стане сега във вторник, анализаторите прогнозират, че в крайна сметка ще бъде направено в края на годината, имайки предвид многото сектори на икономиката, които изпитват затруднения от силата на австралийския долар.

Слаба търговия при златото

Златото нарасна днес, но не е способно да пробие горната граница на наскоро оформения рейндж, тъй като предимно добрите новини за пазара на труда в САЩ отнеха от блясъка на метала, който не е силен, когато икономическото възстановяване набере скорост.

Броят на работните места в САЩ нарасна през януари със скромните 157 000, но растежа в предходните два месеца беше ревизиран със 127 000 нагоре. Производственият сектор в страната удари 9-месечен връх през януари, а настроението сред потребителите скочи с повече от очакваното. Серията от оптимистични данни дойде след изненадващото свиване на БВП през четвъртото тримесечие, което беше обявено миналата сряда. Инвеститорите остават доста оптимистично настроени към възстановяването в Америка, което прави златото по-малко привлекателно независимо, че последните данни показват смесени резултати.

Интересът за търговия в Китай се очаква да е по-слаб през тази седмица, тъй като приближава дългия една седмица празник по случай Лунната нова година. За първите пет седмици на годината златото е паднало с 0.2% при 12-годишна поредна серия от годишни поскъпвания. Спадът сега се дължи на по-оптимистичните данни от Европа, Китай и САЩ. Сигналите за възстановяване в САЩ освен, че намаляват търсенето на златото като средство за защита, също така намаляват вероятността Федералния резерв да удължи монетарните стимули, което също вреди на метала.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust останаха непроменени за четвърта поредна сесия на 1328.092 тона. За януари фонда отчете отлив от 22.728 тона, което е най-голямото месечно намаление след миналия юли.

Търгуваните обеми във физическия сектор в Азия са слаби, тъй като рейнджовата търговия намали интереса. От Индонезия има слаб интерес за покупки, но от Тайланд липсва такъв и всички очакват нов катализатор за посоката.

Спот цената на платината нарасна до 1705.25 долара за тройунция, най-високо ниво за последните четири месеца. Платината и паладиума се възползват от подобрението на икономиките, тъй като са широко използвани в индустриалните приложения, както и в бижутерията.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg