Еврото падна в четвъртък след слабите данни за Франция

Златото спечели около 1% поради слабите данни за производството в САЩ и Китай

172 ~ 3 мин. четене

Еврото падна спрямо долара в четвъртък, след като индекса за бизнес активността в производствения сектор на Франция отчете много по- слаби от очакваното резултати, подчертавайки все още крехките перспективи за европейската икономика.

Доларът бе масово по- слаб през нощта, отразявайки нарастващите през последния месец съмнения относно темпа на растеж на САЩ и проблемите в някои от развиващите се икономики, които подсилиха инвеститорското търсене на безопасни убежища като японската йена.

Но френските данни моментално осуетиха всякакви надежди за ръст на еврото, което вече се търгува на поразително близко разстояние до 2- и половина годишните върхове спрямо долара.

Данните от Германия, публикувани след тези от Франция, не допринесоха за намаляването на притесненията, че икономиката на еврозоната ще има нужда от още помощ от страна на ЕЦБ във време, когато нейните колеги от Великобритания и САЩ са се запътили в противоположната посока.

Еврото падна до дъно за сесията на 1.3685, преди да възвърне част от позициите си до 1.3618 долара, оставайки на загуба от около 0,2% за деня.

Все пак масовата сила на долара, на която залагаха повечето банки в началото на годината, не успя да се материализира, докато поредната партида слаби данни от Китай в ранните часове на четвъртък добави нови притеснения около развиващите се пазари, което се оказа положително за еврото и другите традиционни безопасни убежища като йената. Това доведе до загубата от 0,5% от стойността на долара спрямо японската валута.

Другият голям губещ бе австралийският долар, наранен от проучването на HSBC, което показа, че активността в китайските заводи отново е намаляла през февруари, докато заетостта е намаляла с най- бързи темпове за последните 5 години.

Австралийският долар е силно зависим от икономическото състояние на Китай, най- големият търговски партньор на Австралия, което доведе до загубата му от 0,5% до 0.8957 американски долара, падайки от върха на 0.9012, достигнат по- рано през сесията.

Златото спечели около 1% поради слабите данни за производството в САЩ и Китай

Златото поскъпна в четвъртък заради разочароващите данни за производството в САЩ и Китай, но цялостното подобрение в световните икономически условия и продължаващото намаляване на стимулите на Фед може да подкопаят привлекателността му като безопасно убежище, споделиха търговци.

Благородният метал се облагодетелства, след като данни показаха, че производствената активност в Китай е спаднала до 7- месечно дъно, а следеният от близко измерител на производствения сектор в САЩ падна рязко.Печалбите на кюлчетата в четвъртък дойдоха след два последователни дни на загуби.

Протоколът от последното заседание на Фед показа, че няколко от политиците са пожелали да продължат намаляването на икономическите стимули, което се отрази негативно върху привлекателността на благородния метал в качеството му на хедж срещу инфлационния риск.

Спот цените нараснаха с 0,9% до 1323.31 долара за тройунция.Златото поскъпваше в тандем с американския пазар на акции, като индексът S&P 500 нарасна с около 0,7%. Силната обратна корелация между златото и акциите по- рано през годината показва признаци на отслабване, споделиха търговци.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 3.50 долара до 1316.90 долара за тройунция при обем на търговията около 20% под 30- дневната пълзяща средна. На физическия пазар дилърите очакваха азиатските бижутери да купуват при спадовете, докато планът на Индия, да запази митото върху вноса на злато на сегашните нива, може да подкопае настроенията на физическия пазар, тъй като би довело до повече контрабанда.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg