Еврото се отдръпна от върховете преди заседанието на ЕЦБ

Златото остава под 1300 долара заради спада на напрежението в Украйна

Рано днес еврото се отдалечава от двумесечния връх срещу долара преди решението за лихвите на Европейската централна банка, докато долара е по-стабилен след изненадващата корекция през тази седмица.

Евро/долар се намира на 1.3916 при ударен във вторник двумесечен връх от 1.3952. Зелените пари възвърнаха малко позиции и срещу йената и се търгуват на 101.85 след триседмичното дъно от 101.43.

Доларът претърпя голям спад във вторник след седмици на рейнджова търговия, но успя да се стабилизира след изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред Конгреса в сряда, което не поднесе изненади. Йелън повтори нуждата от продължаваща подкрепа за икономиката и не даде почти никаква насока за лихвите.

Австралийският долар се разменя за 0.9369 срещу американския си съименник и отчита двуседмични върхове.

Основният акцент при еврото е ЕЦБ от която се очаква да остави лихвите без промяна. В същото време действия от страна на ЕЦБ не са напълно изключени и при слабите очаквания за тях, една изненада може да разтърси силно пазарите. Дилъри също отбелязаха, че една изненада бързо ще свали единната валута към подкрепата при 1.38, докато липсата на действия ще задържи еврото в настъпателни позиции на сегашните нива.

 

Златото остава под 1300 долара заради спада на напрежението в Украйна

Златото се търгува под 1300 долара за тройунция, стабилизирайки се на по-ниски нива след спада с над 1% в сряда, когато търсенето на сигурност не беше налице при намалялото напрежение в Украйна. Спот цената е 1290 долара за тройунция при понижение с 1.4% вчера.

Руският президент Владимир Путин призова про-руските бунтовници в Украйна да отложат вота за отделянето само 5 дни преди да бъде проведен, което върна евентуално Украйна от насилствено разцепление. Това което може да се окаже напредък в най-голямата криза между Изтока и Запада след края на Студената война, Путин съобщи също, че изтегля руските военни части от границата с Украйна.

Спадащият пазар на недвижимите имоти и геополитическото напрежение рискуват да доведат до натиск върху американската икономика и трябва внимателно да бъдат наблюдавани. Това заяви председателя на Федералния резерв Джанет Йелън в изказване пред Конгреса. Тя допълни, че икономиката все още се нуждае от солидна подкрепа заради значителната слабост на пазара на труда.

Американските борсови индекси като цяло растяха в сряда заради индикациите на Йелън, че централната банка ще продължи да подкрепя икономиката.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0