Еврозоната натиска Гърция за държавните имоти

Целта е приватизацията на недвижими имоти да се случва без участието на гръцкото правителство, заради високото ниво на бюрокрацията в досегашната политика

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Експерти от Еврозоната предвиждат голяма ревизия на гръцката програма за приватизация, съобщава Financial Times. Планира се по-голямата част от държавните имоти, обявени за продажба, да бъдат преместени в люксембургски холдинг, управляван от чуждестранни експерти.

Планът, който бе включен в доклад на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), има за цел да съкрати до минимално ниво бюрокрацията, която затруднява работата на гръцката прватизационна агенция, Hellenic Republic Assets Development Fund.

Решението може да срещне политически отпор, както в Гърция, така и от страна на кредиторите ѝ от северните страни, които гласуваха  да предоставят на гръцката държава кредитни облекчения през следващите 12 месеца.

Ако планът на експертите се осъществи, новата холдингова компания ще разполага с възможността да управлява портфолиото на недвижими имоти без участието на гръцкото правителство. По този начин, компанията ще се опита да набере средства, с които или да изплати държавния дълг, или да подобри някои от държавните имоти, които в момента не са никак привлекателни за инвестори и частни купувачи. Въпреки това, Атина все още ще разполага с влияние върху решенията за продажба.

По-рано тази годината, Тройката, съставена от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, възложиха на постоянно действащия фонд за финансово стабилизиране на страните от Еврозоната (ЕСМ) да подготви доклада.

Когато Гърция получи втората спасителна финансова помощ преди 18 месеца, Тройката направи оценка, че евентуалните приватизации ще наберат средства на стойност 9,2 млрд. евро до края на 2013 г. и 19 млрд. евро до 2015 г. Според доклад, изготвен през юили тази година, плановете на кредиторите не са били реализирани – доходите за тази година няма да превишат 3,2 млрд. евро, а до 2015г. ще бъдат набрани не повече от 8,7 млрд.

Подкрепи Economic.bg