ФЕД и ЕЦБ трябва да предприемат нови облекчения

Мнозина дилъри очакват ЕЦБ да намали в четвъртък лихвения си процент с 25 пункта до 0.75%

Еврото и долара се понижиха след слаби данни от Европа и САЩ, които увеличиха очакванията за нови действия от централните банки. Надеждите на инвеститорите европейския план да подкрепи отрупаните с дългове държави премина в скептицизъм, който беше допълнително усилен от доклад показал спад на фабричното производство в САЩ за първи път през последните 3 години.

В еврозоната нивото на безработица достигна рекордни нива през май, а измерването за фабричното производство остана на най-ниските нива от юни 2009 г. Това допълнително усили аргументите на тези, които вярват, че ЕЦБ ще свали лихвите по време на заседанието си в четвъртък.

Еврото попадна под допълнителен натиск след новината от понеделник, че Финландия и Холандия се противопоставят на плана постоянния европейски фонд за помощи да бъде използван за покупки на правителствени облигации на вторичния пазар. Именно оповестяването на плана в петък изпрати единната валута на високи нива при най-голямото дневно покачване от октомври.

Йената се представи най-добре от всички големи валути и помогна на австралийския долар. В Австралия централната банка рано сутринта реши да остави лихвите без промяна. Долар/йена се котира на 79.65, което е под върха в понеделник от 79.98.

Търговията е относително слаба преди официалния празник на САЩ - 4 юли. Евро/йена е на 100.38 и е отново над 100 при дъно за деня малко под това ниво, но и доста под върховете от 101 след решението на ЕС.

Доларът успя да се справи малко по-добре от еврото и го свали на 1.2586. Съпротива е 1.27. Мнозина дилъри очакват ЕЦБ да предприеме действия, за да подкрепи икономиката, като намали в четвъртък лихвения си процент с 25 пункта до 0.75%. Други очакват от Федералния резерв да оповести скоро начало на трети рунд на покупки на активи, познати като количествени поощрения по време на следващото заседание на 31 юли и 1 август. За разлика от тях Австралийската централна банка задържа лихвите си на 3.5%. Това може да даде допълнителна сила на валутата, която се разменя за 1.0263 срещу зелените пари и не е далеч от нов двумесечен връх на 1.0279. Съпротива е 1.0289, което е 78.6% корекция на спада от 27 април до 1 юни.

Австралийският долар достигна повече от 5-месечен връх срещу еврото в понеделник и го притисна на 1.2240, което не се е случвало от февруари.

Златото поскъпва, но вероятно пак ще поевтинее заради слабите данни

Златото нарасна днес след слабите данни за производствения сектор в целия свят, които възобновиха надеждите за нови монетарни облечения на централните банки с цел подкрепа на растежа. Жълтият метал печели при увеличение на паричното предлагане и ниски лихви, което увеличава инфлационните очаквания и дава сила на метала, който е считан за средство за защита срещу нарастващите цени.

Производственият сектор в САЩ се сви през юни, което се случва за първи път от 3 години и след серия от данни от Европа и Азия, които загатват, че дълговата криза в еврозоната вече отеква в цялата световна икономика.

Спот цената на златото сутринта беше 1602 долара за тройунция. В петък излизат важните данни за неселскостопанската трудова заетост в САЩ, които ще дадат представа за пазара на труда в най-голямата икономика и ще бъдат внимателно следени от пазарите за по-голяма яснота относно следващите действия на ФЕД.

Физическият пазар в Азия отново е пасивен след въодушевлението през миналата седмица, когато златото направи 3% рали след спад под 1550 долара. Покупките обаче се оказаха краткотрайни. Рали на рупията срещу долара в петък помогна на покупките на злато от Индия, която е най-големия потребител в света.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0