ФЕД не промени политиката си и устрема на еврото продължи

Златото получи подкрепа от предпазливостта на ФЕД и подобрението в Eврозоната

92 ~ 3 мин. четене

Еврото се търгува близо до 14-месечния връх срещу долара и две и половина годишния връх срещу йената, след като нарасна значително при очакванията на инвеститорите, че централните банки в САЩ и Япония ще продължат да поддържат агресивна монетарна политика на облекчения. Федералният резерв потвърди това становище като запази вчера месечния си ангажимент по изкупуване на облигации на стойност 85 милиарда долара. ФЕД се аргументира, че това е необходимо, за да се намали безработицата.

Евро/долар е стабилно на 1.3578, а вчера единната валута достигна 1.3588 след решението на ФЕД, което е най-силна стойност след ноември 2011 година. В подкрепа на предпазливата позиция на ФЕД, данни в сряда показаха неочаквано свиване на американската икономика през четвъртото тримесечие. Голяма част от тази слабост обаче се дължи на намаление на разходите за отбрана, което предполага, че основните фундаменти не са толкова лоши.

От друга страна, данни от еврозоната вчера показаха, че икономическите настроения са се подобрили за трети пореден месец, което е сигнал, че европейската икономика се надига от най-ниската си точка, а това намалява шансовете за понижение на лихвите на ЕЦБ. След пробива на ключовата съпротива при 1.35 в евро/долар мнозина анализатори са на мнение, че ралито има голямо пространство за продължение. Кросовете на еврото също вероятно ще се възползват от връщането на капитала, който напусна еврозоната. Европа не е излязла от кризата и несигурността продължава да съществува, но е налице достатъчна стабилизация, която окуражава инвеститорите. Новината от миналата седмица, че европейските банки са направили ранни изплащания на тригодишните си заеми към ЕЦБ беше приета като сигнал, че част от банковата система в еврозоната се оправя. Все пак една причина за предпазливост остава контраста между намаляващия стрес на финансовите пазари в еврозоната и все още слабите икономически фундаменти. Свързаните с пазара измервания като акциите, доходността по облигациите и невъзможността за изплащане на кредитни суапове показаха вече голямо подобрение. Някои икономически индикатори обаче като рекордно високата безработица рисуват по-лоша картина. Оповестените по-рано през този месец данни показаха рекордно висока безработица в еврозоната през ноември от 11.8%. Специалистите сега не изключват растеж на еврото в посока 1.37 или 1.38 срещу долара. Покачването през този месец е почти 2.9% и е на път да се превърне в най-силното след октомври 2011 година.

Кросът евро/йена днес слезе на 123.55. Вчера беше ударен връх от 123.87, което е най-високо ниво след май 2010 година. Очакванията, че новия министър-председател на Япония Шинзо Абе ще форсира Японската централна банка към по-агресивни монетарни облекчения, за да се преодолее инфлацията, доведе до разпродажби на йената през последните седмици. Долар/йена отстъпи до 90.95 при вчерашен две и половина годишен връх от 91.41. Въпреки невижданите от юни 2010 година нива, йената може да се обезцени и към 96 и 100 срещу долара в следващите 6 до 12 месеца.

Вниманието на пазарите вече се насочва към доклада за заетостта в САЩ, който ще бъде публикуван в петък и ще покаже състоянието на най-голямата икономика в света.

Златото получи подкрепа от предпазливостта на ФЕД и подобрението в еврозоната

Златото се покачи и се задържа близо до най-високите си нива за последната седмица, подкрепено от сигналите за възстановяване в еврозоната и очакванията, че долара може и още да поевтинява след решението на Федералния резерв да продължи да изкупува облигации.

Предишните рундове от покупки на активи от ФЕД доведоха до понижение на лихвите и отслабиха зелените пари, което породи рали на световните борсови индекси и привлече инвеститорите към златото, като средство за защита срещу инфлацията.

Жълтият метал нарасна с около 3 долара до 1679 долара за тройунция. Вчера цената удари едноседмичен връх при 1683.39 долара за тройунция, но остава далеч под рекордите от 1920 долара, които бяха достигнати през септември 2011 година. Ралито в момента е доста впечатляващо и нищо чудно днес да има корекция. Ключова съпротива е 1700 долара.

ФЕД запази програмата си за стимули от изкупуване на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец и индикира, че последното забуксуване на американската икономика вероятно е временно. ФЕД потвърди ангажимента си да продължи покупките на активи докато перспективите пред безработицата не се подобрят чувствително. Резултатът беше, че еврото удари 14-месечен връх срещу долара, докато йената се срина до двегодишно дъно срещу зелените пари. Слабостта на японската валута привлича купувачи на азиатските пазари.

Във физическия сектор покупките на злато понамаляха през тази седмица, тъй като приключи запасяването в Китай и други азиатски държави преди Лунната Нова година, която вече приближава.   

Подкрепи Economic.bg