ФЕД запазва политиката на лесни пари

156 ~ 2 мин. четене

Виждайки по-неравномерен икономически климат от очакваното и потенциала за фискален раздор във Вашингтон, служителите на ФЕД се стреснаха в сряда и решиха да запазят своята програма за лесни пари.

Този ход, който дойде, след като от ФЕД отделиха месеци, за да предупредят обществеността, че може да започнат да намаляват своята програма за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара след края на септемврийското си заседание, бе поредния от многото забележителни обрати в политиката на Вашингтон, които разтърсиха пазарите през последните дни.

Миналата седмица президента Барак Обама бе на ръба да започне военни действия срещу Сирия, но се отдръпна в последния момент, когато депутатите се запънаха пред идеята да се употреби сила и се появи друга дипломатическа алтернатива.

Сега ФЕД заяви, че ще продължи да се придържа към програма, която инвеститорите месеци наред нервно очакваха постепенно да започне да изчезва. Те обаче изглежда харесаха перспективата за продължаване на лесните пари. Акциите поскъпнаха а индексът Dow Jones затвори 147.21 пункта, или 0.95% по- нагоре, на рекордното ниво от 15676.94. Доходността по 10-годишните съкровищни облигации, която се повиши през последните месеци, в очакване на съкращаване на изкупуването на облигации от ФЕД, спадна до 2.701%.

Програмата за изкупуване на облигации, известна като "количествени облекчения", бе възобновена през миналата година и има за цел да стимулира икономическия растеж и заемането чрез задържането на лихвените проценти и насърчаване на домакинствата и бизнеса да харчат и инвестират. Този кръг на изкупуване, заедно с по- ранните усилия в същата насока, е довел до набъбването на притежаваните от ФЕД ценни книжа до почти 4 трлн.

Бен Бернанке започна да сигнализира това още през май, тъй като пазара на труда постепенно се подобряваше и защото от ФЕД очакваха бърз растеж до края на годината.

След два дни на обсъждане, обаче, от централната банка решиха в сряда, че икономиката не е достигнала очакванията им за растеж. В действителност те намалиха своите прогнози за ръста на икономиката през тази и следващата година и изразиха притеснения, че скока на дългосрочните лихвени проценти през последните няколко месеца може да потисне и без това слабия подем.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg