Facebook наема iPhone инженери

Компанията ще играе на смартфон пазара

6630 ~ 1 мин. четене

Facebook планира да навлезе на пазара за смартфони. За целта компанията вече e наела специалисти по хардуер и софтуер от Apple, съобщи Уол Стрийт Джърнъл, цитиран от technews.bg.

В новия екип влизат инженери, които са били пряко ангажирани с разработката на iPhone и iPad.

Facebook се опитва да запази проекта в тайна. Вместо да обяви на своя сайт отворените позиции, компанията директно е предлагала оферти на избрани специалисти.

Според неофициалната информация, смартфонът трябва да излезе на пазара през 2013 г.

Неназован източник на Уол Стрийт Джърнъл твърди, че CEO-то на Facebook Марк Зукърбърг силно иска да навлезе в смартфон бизнеса. Ако не успее да направи това, "Facebook ще си остане просто едно приложение за други мобилни платформи”, опасява се Зукърбърг.

Не за първи път плъзват слухове за подобен проект на най-голямата социална мрежа. През ноември миналата година се появиха информации, че Facebook и HTC разработват телефон с кодово име "Buffy".

В допълнение, Facebook пуска самостоятелни приложения за своята основна услуга, като например Facebook Messenger и Facebook Camera.

Последната мълва от интернет индустрията сочи, че компанията на Maрк Зукърбърг ще погълне норвежкия разработчик Opera Software, известен с едноименния браузър.

На 17 май Facebook излезе на борсата, търсейки пазарна оценка от 104 милиарда долара. IPO-то обаче не върви никак добре – акциите на компанията поевтиняха от първоначалните $38 до $32 при затваряне на търговията в петък.

Подкрепи Economic.bg