Фед поиска мерки срещу падането на голяма банка в САЩ

Американските регултори са пуснали в ход план, който да накара Топ 5 на банките в Америка да не разчитат на публичния сектор ако се наложи ново спасяване

Американските финансови регулатори са накарали пет от най-големите банки в страната, включително Bank of America Corp и Goldman Sachs Group Inc, да разработят планове за предпазване от колапс на системата ако накои от тях са изправени пред сериозни проблеми, подчертавайки, че банките не може да разчитат на помощ от правителството.

Двегодишната програма, която е била до голяма степен в тайна до момента и е в допълнение на "living wills" на банките, изработен да помогне на регулаторите да елиминира ефектите от криза на пазара ако наистина някоя от банките се срине.  Планът показва колко трудно регулаторните органи работят, за да гарантират, че банките имат планове за най-лошите сценарии, пише Reuters.

Хора, кат бившият изпълнителен директор на Lehman Brothers Дик Фулд са критикувани за това, че са били твърде колебливи да предприемат смели стъпки за решаване на проблемите на банките си по време на финансовата криза.

Според документи, получени от Reuters, на Федералния резерв и на Службата на САЩ по контрол на валутните операции са се насочили първоначално към пет банки, които включват и Citigroup Inc, Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co, от които са изискали да излязат с тези "планове за възстановяване" в май 2010 година.

Те казали на банките да се "замислят" драстични мерки с цел предотвратяване на провала в случай на бедствие, включително разпродажба на бизнеса, намиране на други източници за финансиране, ако кредитните пазари са вече затворени за тях, както и мерки за намаляване на риска. Плановете трябва да бъдат възможни за изпълнение в рамките на три до шест месеца, а банките не трябвало да разчитат "на поемане на изключителна подкрепа от публичния сектор", според документите.

Говорителите на петте банки са отказали да коментират. Федералният резерв също отказа коментар.

Коментари: 0