Festo строи фабрика у нас с 600 работни места

Очаква се инвестицията да достигне 3 млн. евро

3950 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Германската компания Festo, която е специализирана в производството на автоматични пневматични и електрически системи и технологии, е обявила намерението си да изгради 2-ра фабрика в София. Това стана ясно по време на посещението на президента на Росен Плевнелиев в германската провинция Баден-Вюртемберг. Очаква се инвестицията да достигне 3 млн. евро и да разкрие 600 нови работни места.

След срещата с представители на германския бизнес, Плевнелиев подчерта, че се търсят начини произведените в България, Румъния, и Унгария компоненти, да достигнат до производствените мощности на Daimler в Унгария и Германия, и в същото време подизпълнители и доставчици на компанията да функционират у нас.

„България трябва да свърши две важни неща. Много е важно качеството на образованието. Трябват инженери, програмисти, дизайнери и това е ясното послание”, посочи държавният глава. Според него успехите на страната ни в  областта на програмирането и производството на програми за автомобилни компоненти „правят впечатление и могат да привлекат и нови инвестиции”.

Президентът подчерта, че страната ни се ползва с високо доверие в Баден-Вюртемберг и Бавария и открои конкретни инвестиционни възможности за производство на компоненти за автомобили –фарове, автостъкла, климатични инсталации и спирачни системи за престижни марки автомобили, произвеждани от Daimler.

Подкрепи Economic.bg