Финландия: Без реформи няма повече пари за Гърция

Министърът по европейските въпроси и външна търговия Александър Стуб е заявил, че страната първо трябва да извърши структурни реформи, за да получи още пари

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

На една от най-стабилните финансово държави в Европа - Финландия й омръзна от липсата на реформи в Гърция, пише Reuters. Финландският министър по европейските въпроси и външна търговия Александър Стуб е заявил категорично, че страната му няма да дава повече пари за Гърция без да са налице структурни реформи.

"Няма да има трети спасителен пакет за Финландия, ако Гърция не извърши структурни реформи", каза Стуб през журналисти.

Европейските кредитори, МВФ, ЕЦБ и ЕС, одобриха две мащабни спасителни програми за Гърция през 2010 г. и 2011 г. Одобрени бяха първо 110 млрд. евро, а след това 130 млрд. евро. И в двата случая бяха искани реформи от страна на Гърция, които обаче страната и досега не може да направи.

В момента финансовите траншове за южната ни съседка са прекратени и за да бъдат подновени, Гърция трябва да докаже, че е готова да изпълнява поетите ангажименти.

Днес правителството на "тройната коалиция" в Гърция ще се опита да издейства удължаване с две години на периода за въвеждането на реформите, но както Финландия, така и Германия не са склонни да се съгласят с това.

Коментари: 0