Фирмата, която ще търси газ в Черно море, ясна през лятото

Консумираме пет пъти повече ток, отколкото в ЕС

Средата на лятото ще е ясна фирмата, която ще проучва за наличието на природен газ в Черно море. Това заяви енергийният министър Делян Добрев пред радио „Фокус”. По думите му има много сериозен интерес от поне от 5 големи международни компании.

Министърът припомни, че на 15 километра от северната граница на блока в българската територия, в румънската акватория на Черно море, бяха открити огромни залежи от между 40 и 80 млрд. кубика природен газ.

Той обясни, че консумацията на страната ни за една година е 3 млрд. кубика.

„Ако такива количества се открият и в нашата територия, това ще задоволи потреблението на България за минимум 20-30 години напред”, посочи Добрев.

Министърът обясни, че местният добив е най-добрата мярка за енергийна диверсификация. По думите му този газ би бил и много по-евтин от този, който страната ни внася.

Добрев заяви още, че само за 2010 година страната ни е изнесла рекордно количество електроенергия, въпреки по-ранен анализ за евентуален недостиг на ток.

„Виждате, че всички тези страхове как България ще има недостиг на електроенергия са напълно напразни. Още повече, че ние буквално пилеем ток, защото консумираме 5 пъти повече, отколкото е средното потребление в ЕС”, посочи министърът.

През тази година се очаква да бъдат сключени договори за 1 млрд. лв., които ще финансират енергийната ефективност както в предприятията, така и в многофамилните жилищни сгради.

Министърът обясни, че компаниите в България в момента са конкурентноспособни заради ниската цена на електроенергията и на работната ръка. По думите му обаче това няма да продължи вечно. Според него има обективни причини, които ще увеличават цената на електроенергията. Това ще стане както заради по-големия брой възобновяеми източници, така и заради изискванията за квоти за въглероден диоксид.

Коментари: 0