Фонд „Козлодуй“ отпуска над 8 млн. лв за 31 обществени сгради

Фондът упралява европейските средства, отпуснати за намаляване на последиците от предсрочното извеждане на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ от експлоатация

140 ~ 1 мин. четене

16 споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Международен фонд "Козлодуй" (МФК) ще бъдат връчени в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) днес, съобщават от ведомството. Фондът упралява европейските средства, отпуснати за намаляване на последиците от предсрочното извеждане на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ от експлоатация, както и на негативните последици в енергетиката.

Общата стойност на средствата е 8.454 млн. евро, като те ще осигурят рехабилитация на 31 обществени сгради, сред които 15 болнични, 6 учебни, четири административни, две спортни зали и още 4 други.

Администратор на средствата от МФК е Европейската банка за възстановяване и развитие, а управлението на усвояването им от българска страна се осъществява от МИЕТ. На церемонията в сградата на министерството ще присъства и президентът на Републиката Росен Плевнелиев. 

Междувременно, правителствената пресслужба оповести, че служебният кабинет ще проведе заседание дни преди парламентарните избори, на който трябва да бъде избрано новото Народно събрание. Правитеслтвото ще разгледа 8 точки, сред които промяна в правилника за дейността на Националния съвет за научни изследвания и проект на Програма за сътрудничество в областта на културата между България и Китай до 2016 г.

Подкрепи Economic.bg