Фотоволтаичната асоциация обвини Драгомир Стойнев в лъжа

Подкрепата за предложението на "Атака" от страна на министъра на икономиката дава нова линия относно общата икономическа политика, смятат от асоциацията

160 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българската фотоволтаична асоциация изпрати писмо до медиите, в което обвинява директно икономическият министър в Лъжа. В него се посочва, че е абсолютно невярно твърдението на икономическия министър Драгомир Стойнев, че допълнителна такса върху доходите на ВЕИ производителите има в Испания и Гърция. Според Асоциацията министърът не разбира каква ще е реално загубата за българската икономика и не разбира препоръките на европейските институции.

Ето го и пълният текст на писмото:

В Българската фотоволтаична асоциация (БФА) възприемаме върховенството на закона за неотменим и незаобиколим принцип в работата на инвеститорите, а  още в по-голяма степен в дейността на публичните институции и на министрите.
 
Шокирани сме, че Министърът на икономиката и  енергетиката подкрепя предложението на ПГ "Атака" за 20% данък върху производителите на електроенергия от слънчеви и вятърни централи, което практически е експроприация на частните капитали в енергийния сектор.
 
Изненадани сме, че български министър  възприема за легитимно решение, което е прието на тъмно, без дебат, без обсъждане с инвеститорите, и в пълно противоречие с Конституцията и законите на страната.
 
Как министърът на икономиката на България ще обясни позитивите за българската икономика и повишаването на стандарта на българските граждани, от ликвидирането на един работещ сектор, разкрил 15 000 работни места и инвестирал 4 милиарда евро в българската икономика.
 
Прави ли анализ министърът, на риска за  банковата система, финансирала от български банки проекти във ВЕИ за над 2.3 милиарда евро.  
 
Буди недоумение, тоталното неразбиране и превратното тълкуване на ясните насоки на Европейската комисия от 5 ноември тази година, която ясно казва, че "Препоръчва на правителствата да избягват необявени и ретроактивни мерки срещу направените инвестиции във ВЕИ сектора".
 
Фрапантно е пренебрегването на препоръките от  доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие от 20 ноември 2013 г., с който се намалява инвестиционния рейтинг на страната заради "политика на правителството, ограничаваща производителите на електроенергия от възобновяеми  източници. Абсолютно невярно е твърдението на министър Стойнев, че подобни такси има в Испания и Гърция.
 
БФА и българското общество сме наясно за финансовите трудности, пред които са изправени държавните предприятия в енергетиката - НЕК, ЕСО, ТЕЦ "Марица Изток 2" и други. Но вината за лошото и неефективно управление не следва да се търси в частните производители. Натрупаните дефицити могат да бъдат покрити с добро управление и недопускане  на корупционни схеми, както и с привличане на нови инвестиции както във ВЕИ, така и в другите сектори на Енергетиката.

Подкрепяйки едно ново източване на дадена  група производители в полза на бюджета по привидно законен начин, не допринася нито за привличане на нови инвестиции и нови работни места, нито за покриване на дефицитите в държавните предприятия. Напротив: предложението на ПГ Атака ще внесе в бюджета 160 милиона лева, но ще зачеркне потенциални инвестиции за поне 20 милиарда през следващите 10 години. Ако държавата национализира от един частен сектор 160 милиона лева частен капитал, инвеститорите в другите сектори ще очакват същото в следващите години й  концесионери, вериги магазини или производители на автомобилно оборудване.
 
Старите похвати и популистки лозунги няма да помогнат за съживяването на икономиката, а напротив.

Подкрепата за предложението на "Атака" от страна на министъра на икономиката дава нова линия относно общата икономическа политика.

Очакваме отговор от Премиера, България преосмисля ли ангажиментите си като държава-член на Европейския съюз?

Подкрепи Economic.bg