Франция отлага мерките за бюджетни съкращения

Според президента Франсоа Оланд те ще бъдат приложени през 2014 г.

96 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Франция няма да въвежда допълнителни мерки за икономии през тази година. Това обяви френският президент Франсоа Оланд, предаде Reuters. Той обяви, че правителството ще се фокусира върху допълнителното орязване на публичните разходи, но през 2014 г.

Президентът потвърди думите на финансовия си министър, че ще бъде направен опит да се отложи с една година достигането на дефицит от 3%. Причината според него е, че икономиката на цяла Европа се забавя, а Франция е на ръба на рецесията.

"Ще бъде грешка да приложим мерки, които ще сложат още една спирачка на потреблението и инвестициите", коментира Оланд. "Няма нужда от прилагането на допълнителни мерки за икономии през 2013 г. С много от тях вече бяха натоварени данъкоплатците", добави той.

По неговите думи досега мерките за намаляване на дефицита са били насочени основно към вдигане на данъците и по-малко към намаляване на разходите. "През 2014 г. тази тенденция ще бъде обърната", каза той.

В петък финансовият министър Пиер Московиси каза, че Франция ще помоли европейските партньори и Европейската комисия (ЕК) за още една година отсрочка за свиване на дефицита до разрешените 3% от БВП. Той добави още, че скоро ще бъдат разчертани новите мерки за намаляване на разходите, които ще бъдат приложени следващата година.

Оланд обясни, че плановете на правителството са през 2014 г. орязването на разходите да засегна централният бюджет, общинските бюджети и бюджета на социалното осигуряване. Целта според него е да се постигне балансиран бюджет през 2017 г.

В края на 2011 г. дупката в бюджета беше 5.2% от БВП. В края на 2012 г. тя беше свита до 4.5%. ЕК очаква през тази година дупката да бъде намалена до 3.7%.

Подкрепи Economic.bg