Франция помогнала за приемането ни в НАТО и ЕС

С влизането ни във франкофонската общност не загубихме нищо, само спечелихме, обяви президентът Желю Желев

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Приемането ни във франкофонската общност, което се случи през октомври 1993 г. на остров Мавриций, беше една от причините България малко по-рано да бъде приета в НАТО и Европейския съюз. Всичко се случи благодарение на подкрепата на Франция. Това заяви президентът д-р Желю Желев в интервю за „24 часа“.

„До 1989 г. ние бяхме затворена страна. С влизането ни във франкофонската общност, която е разположена на четири континента, не загубихме нищо, само спечелихме.“, отбеляза Желев. Той коментира, че всички държави от общността се отнасят с голямо уважение към нас. „Гласувано ни е доверие в нашата страна да работи специален френски институт за подготовка на административни ръководни кадри. В този институт учат хора не само от България, Балканите, Европа, но и от Африка“, заяви още президентът.

„По линия на франкофонията ние имахме и имаме много по-големи възможности, но не ги използваме достатъчно. Защото тя е не само изучаването на френски език, но и 
запознанството с френската култура и история. Членството ни сближава България с един от стълбовете на европейската култура и цивилизация наред с немската, английската, руската.“, отбеляза Желю Желев.

Той уточни, че Франция също е имала явен интерес към България в стремежа и желанието си да разшири франкофонското движение в Европа. „Дотогава преобладаващата част от общността бяха бившите нейни колонии. Ставаше дума за политическо разширяване на влиянието на Франция“, коментира президентът на България в периода 1990-1997 г.

Подкрепи Economic.bg