Франция притиска ЕС за приемане на пакт за стабилност

Страната е готова да предложи пакет от мерки, които поставят Европейската Централна Банка като надзорник на европейските финансови институции

6510 ~ 2 мин. четене

Франция притиска Европейския съюз (ЕС) да приеме пакет от мерки за финансова стабилност, с които да се бори срещу кризата, съобщи Financial Times. Страната вярва, че спасителните средства в размер на 100 млрд. евро за испанските банки показват за по-всеобхватни действия.

В навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се състои на 28 юни, Франция е готова да предложи пакет от мерки, които поставят Европейската Централна Банка като надзорник на европейските финансови институции.  

Новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд дава ясен знак, че са нужни спешни мерки за справяне с дълговата криза и това е основен приоритет за него.

Германия обаче се противопоставя на пряката рекапитализация на банките. Властите в Берлин се опитват да омаловажат всяко чувство за неотложност преди срещата на върха на ЕС, като посочват, че инструментите за борба с кризата, които вече се прилагат, са адекватни на ситуацията.

Съгласно споразумението от миналата седмица, средства от Европейския механизъм за финансова стабилност, от съществуващия спасителен фонд, и от ESM ще бъдат трансферирани към Испания. Пазарите реагираха зле на новината и неяснотата по отношение на еврозоната даде отражение върху пазарите.

От Париж вярват, че имат подкрепата на Италия и Испания и, че ще бъде постигнат напредък по отношение на смекчаване на позицията на Германия. Новият френски президент Франсоа Оланд ще се срещне днес с лидера на Италия Марио Монти, като двамата най-вероятно ще обсъдят предложенията на Франция за борба с кризата.

Оланд настоява Европа да приеме мерки за икономически растеж, но обеща да се придържа към поетите от предшественика му Никола Саркози мерки за фискална дисциплина и да намали бюджетния дефицит на Франция до 3 процента от брутния вътрешен продукт през следващата година.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg